Råseilsjekta Pauline

 

Jekta ”Pauline” ble bygget og satt på sjøen på Inderøy år 1860 på oppdrag av Lornts Larsen Letnes og oppkalt etter hans kone Pauline. Den ble restaurert i 1897 på Nordsileiret, Steinkjer. Byggmester var Nils Ovesen. Lornts overtok jekta formelt sammen med gården den 18 april 1861 ved skifte med sin stemor Johanne Andersdatter f. Lyngstad. Jekta var da verdsatt til 200 spdlr.
Fram til 1915 var den eid av Olaf Berg og Anton Letnes og gikk på kysten med tømmer, telefonstolper og annet. Fartsområdet strakte seg fra Bergen i syd til Arkangelsk i nord og øst. I forbindelse med et havari i 1914 ble råseilsriggen skiftet ut med galeas- eller kutterrigg av en skipsbygger fra Åfjord.
I 1915 ble ”Pauline” kjøpt av Julius Sand, Eggebogen; hun fik navnet ”Nævra”. Sand fikk installert en liten petroleumsmotor i båten, seilmengden ble derfor redusert. Sand gikk mest i kystfrakt i Trondheimsfjorden og på Fosen. Trelast, kalk og klippfisk var typiske varer. Etter krigen var seilene ikke lengre i bruk.
Ca 1950 solgte Sand ”Nævra” til Albert Garnvik, Trondheim. I 1952 ble båten slept til Hitra og fullstendig ombygget. ”Nævra” fikk ny baug, fast dekk med moderne lasteutstyr, ny motor og moderne styrhus på jernkaising. Slik gikk hun i flere år i flistrafikk mellom Namsos, Innherred og Ranheim Papirfabrikker. I 1972 ble hun solgt nordover og hun gikk i ordinær kysttrafikk til hun ble lagt i fortøyningene i Harstad høsten 1978.

I perioden 1979 til 1986 ble hun restaurert tilbake til slik hun var anno 1897. Hun eies i dag av Egge museum og Nord Trøndelag Fylkeskommune, mens Toppseil A/S og Maritim Charter A/S står for drift og vedlikehold av denne stolte DAME.

Av vitale mål kan nevnes: 63 fot lang, 21 fot bred, 7 fot dyp. Mastehøyde på hele 28 meter og storrå på 12,5 meter. Storseil 162 kvm, Toppseil 44 kvm og Fokk 33 kvm.

Bli med på en historisk seilas med verdens eneste originale seilende Jekt. 

 

 

Tilbake