Otto Sverdrup Ekspedisjonene

 

1992
Med gummibåt til Smith Sound og Framhavn.
 

I 1992 dro Asbjørn Aa., Alfred, Asbjørn K. og Svein Roger opp til Qranaq, Nord West Grønland. Med oss på turen hadde vi to store Zodiac gummibåter med 55 hk Johnson outboard på hekken, to Helsport telt og soveposer, film og fotoutstyr, og mat for tre måneder. Vi skulle reise i polarforsker Otto Sverdrups fotspor i Nord Østlige Canada. På turen skulle vi innom campene Otto Sverdrup hadde overvintret med polarskuta "Fram" og forsøke å nå noen av stedene han hadde oppkaldt med Norske navn. Isen dette året var utrolig tett slik at vår tur ble noe amputert. Men steder som Framhavn, Hoøya, Tautra og Beistadfjorden besøkte vi.

Dette var en fysisk krevende tur til den 78 breddegrad. Vi måtte bære båtene og de to tonnene med utstyr like mye som vi kunne kjøre på åpent hav oppe i isøde. Våre camper var ofte langt unna stranden, slik at vær kveld måtte vi gå 4 til 5 km opp i terrenget for å finne egnede teltplasser. Isbjørn var også en konstant trussel. I og med at vi hadde mat for tre mnd med oss og isbjørnens luktesans er ekstrem god.

I løpet av turen fikk vi en mengde dokumentasjon på den jobben Otto Sverdrup gjorde i disse områdene, masse bilder ble tatt og ca 30 timer råfilm ble filmet.

 

 

1995
Med snøskuter nordover fra Jones Sound.
 

I 1995 var Asbjørn Aa. og Svein Roger tilbake i isøde. Denne gang med utgangspunkt i Jones Sound og med snøskutere som fremdriftsmiddel. Med seg på turen hadde vi hyret en lokal Eskimo som kjentmann i områdene vi skulle besøke. Turen gikk med snøskutere helt opp til den 82 breddegrad. Målet med denne ekspedisjonen var å fullføre det vi hadde startet tre år tidligere. I disse områdene oppholdt polarskuta "Fram" seg i hele tre år, før den kom fri av isen og kunne sette kursen tilbake til Norge. Her er det også mange Norske stedsnavn som Sparbu, Skogn, Grisefjorden, Ringnes øyene osv. I motsetning til den første turen opp, som foregikk i fra først på juli -92 til sist på sept -92, ble denne turen utført i mars - april -95. Da var isen enda såpas sterk at det var forsvarlig med snøskutere. Men skruisen gjorde sitt til at dette også ble et blodslit.
Også på denne turen ble det fotografert og filmet utrolig mye som dokumentasjon for det Otto Sverdrup sto for.

 

Disse to ekspedisjonene i tilegg til turer til Sibir, Rusland og Cuba utgjorde grunnlaget for filmen og boka om OTTO SVERDRUPs NYTT LAND. Både boka og filmen ble utgitt i flere land rund om i hele verden. Denne dokumentasjonen satte lyset på Otto Sverdrup som en enestående polarforsker, selv om han satt litt i skyggen av Nansen og Amundsen. Opplysninger vi i dag sitter med sier jo at Otto Sverdrup var nøkkelen til bl.a. Nansens suksess.

Tilbake